Heeft u een bedrijf en heeft u het doel om in de toekomst internationaal op de kaart te staan? Dan is het natuurlijk nooit te vroeg om onderzoek te doen naar de mogelijkheden. Er zijn een aantal zaken die bekeken moeten worden, want de stap maken naar de internationale vaarwateren is in veel gevallen een sprong in het diepe.

 

Waarom internationaliseren van uw bedrijf?

Het is natuurlijk een mooie kans om ook buiten Nederland te kijken wat de kansen en bedreigingen zijn voor een eventuele toetreding. Uit onderzoek van het CBS is gebleken dat bedrijven die internationaal opereren minder snel ten onder zullen gaan.

Voor een bedrijf kan het kansen bieden om zowel te importeren als exporteren. De overlevingskans, 5 jaar na oprichting, zal zo’n 10% hoger liggen dan bij bedrijven die kiezen voor alleen importeren of exporteren. Denk hier dus over na bij het uitbreiden van de diensten of producten en doe voldoende marktonderzoek naar een eventuele uitbreiding.

 

Culturele verschillen

Wanneer u business gaat genereren in het buitenland zult u merken dat er al snel culturele verschillen zullen zijn. Zelfs met aangrenzende landen als België en Duitsland zijn er al merkbare verschillen aanwezig. De manier van handel drijven zal sterk verschillen per land en u doet er goed aan om dit vooraf te onderzoeken. Op deze manier weet u hoe u de lokale ondernemers moet bereiken en wat er besproken moet worden in de vergaderingen.

De grootste fout die gemaakt wordt is dat Nederlandse ondernemers met hun nuchtere en zakelijke kijk op zaken te werk gaan. In veel culturen bent u echter genoodzaakt om eerst een band op te bouwen met de persoon/personen in kwestie.

 

Wat moet er veranderd worden?

Wanneer de internationale markt betreden wordt, zal er natuurlijk een hele nieuwe markt aangeboord worden. Om als onderneming op een juiste manier op de markt te positioneren is het verstandig om ook intern ene aantal zaken aan te pakken. Natuurlijk moet er een goede afzetmarkt zijn voor uw product of dienst, maar hoe gaat u dit intern opvangen? Er moeten specialisten zijn voor het land dat u gaat betreden en de communicatie tussen verschillende afdelingen en eventuele partners moet goed verlopen.

Zo is het ook verstandig om een internationale en pakkende bedrijfsnaam te verzinnen. De afgelopen jaren is het een trend dat de nemen veel vraag oproepen bij potentiële afnemers van uw product of dienst.