De laatste jaren is het gebruik van open source software flink gegroeid. Dit komt voornamelijk door het feit dat open source software niet langer onder doet voor dure standaardsoftware. Kleine en middelgrote ondernemingen profiteren hier van en ook voor particulieren wordt goede software bereikbaar. In dit artikel alles over open source software en de verschillende beschikbare pakketten.

 

Verzamelnaam

 Open source software is een verzamelnaam voor alle programma’s geschreven met een programmeertaal. De broncode van deze programma’s blijft beschikbaar en aanpasbaar. Dit betekend dat ontwikkelaars en systeembeheerders wereldwijd gebruik kunnen maken van de software en deze naar eigen wens kunnen aanpassen. Verbeteringen en uitbreidingen zijn vervolgens weer goed voor de rest van de community.

 

Community en leiding

 De complete gebruikersgemeenschap van een pakket wordt ook wel de community genoemd. Iedereen staat met elkaar in verbinding en kennis en informatie wordt uitgewisseld. Men kan zodoende gebruik maken van de door elkaar uitgegeven aanpassingen en verbeteringen. Dat er aanpassingen verricht kunnen worden betekend niet dat iedereen zomaar het hele pakket kan herschrijven. Het team van ontwikkelaars en programmeurs test de verschillende ontstane versies van het pakket en zal deze waar mogelijk goedkeuren en onder gebruikers verspreiden. In de uiteindelijk uitgegeven source zullen geen aanpassingen meer verricht kunnen worden.

 

Wordpress

 Het content management systeem met de naam WordPress is de laatste jaren uitgegroeid tot een van de leiders op het gebied van open source platformen. Het laten maken van een WordPress website is voornamelijk populair onder kleine ondernemers, ZZP’ers en particulieren. In veel gevallen gaat het hierbij om gewone/informatieve websites maar er verschijnen steeds meer shopfuncties als WordPress e-Commerce. Zodoende kunnen er ook webshops op WordPress worden gerund.

 

Magento

 Ook het Amerikaanse Magento heeft een grote gebruikersgemeenschap. Deze populariteit is te danken aan de hoge kwaliteit van het managementsysteem. Het programma is duidelijk voor programmeurs en gebruikers. Er zijn hierbij ontzettend veel plug-ins voor iDeal en andere betaalwijzen te verkrijgen. Wanneer er problemen optreden kan gratis ondersteuning worden gevraagd binnen (het forum van) de community. Geen wonder dus dat veel webshops draaien op Magento!